Wednesday, December 14, 2011

Popia Sayur

projek arini adalah  popia sayur .

acane nak buat ?


1. inti atau filling


lobak merah
taugeh
kacang panjang
bawang merah
bawang putih
halia
lada cili
ikan bilis
garam
gula
sos tiram

tumiskan bawang merah + bawang putih + halia + lada cili + ikan bilis + garam yang dah ditumbuk halus . bila dah nampak kering sikit masukkan lobak merah taugeh dan kacang panjang . masukkan sedikit sos tiram . sebatikan sampai sayur layu . tambahkan gula . sedia untuk dijadikan inti . =)


2. gam untuk lekatkan kulit popiah untuk jadikan lebih kemas .



memang lah macam tak nampak ape . lutsinar kot .. huhuu

tepung sagu (tepung ubi kayu)
air masak
air panas

bancuhkan satu sudu tepung dengan air masak . tambahkan air panas sedikit demi sedikit sampai jadi macam gam (tapi yang ni boleh makan . hihi) . bila dah likat, gam sedia untuk digunakan .


3. cara penyediaan .

leraikan kulit popia tu biar jadi sekeping2 yang nipis macam ni. (bila beli tebalkan ..)



letakkan inti di penjuru kulit popia . sikit je pun takyah banyak sangat macam ni .



lipatkan seperti gambar dan untuk lipatan yang lebih kemas letakkan gam di  kat sini .



lipatkan lagi seperti dalam gambar dan untuk mengelakkan lipatan terbuka ketika menggoreng letakkan lagi gam di kat sini .



gulungkan sampai jadi seperti dalam gambar .



tadaa ~ finish product !


sangat senang dan sedap untuk dimakan bila2 masa saja . kalau buat banyak boleh simpan dalam peti ais . macam yang sejuk beku korang beli kat kedai tuh . buat sendiri lagi jimat . dapat banyak . hehee kulit popia tu jangan bagi terdedah tau . nanti jadi kering susah la nak lipat gulung . akhir sekali,  jangan lupa goreng dulu sebelum dimakan untuk mengelakkan kejadian2 yang tidak diingini .

SELAMAT MENCUBA.





No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...