Sunday, July 21, 2019

TAUHU BEGEDIL

bila kau suka tauhu dan kau suka begedil.. dan tetibe boleh pulak orang gabungkan kedua2nya memang macam heaven lah kalau ko dapat makan benda ni. hahaha nampak macam rumit tapi dengan kesungguhan apa saja boleh terjadi. ehem3 aku taklah buat hebat sangat. selalu pun Nurul yang rajin buat. aku rajin beli barang je. tahu2 aku bangun benda dah siap. tinggal makan je.




tapi semalam memang aku teringin sangat2. nak beli mahei pastu dapat makan sikit je haha. nak buat asik tertangguh je. barang semua almost complete tapi tetibe check xde telur pulakkk adoiii. so semalam gigihkan juga beli telur. dah alang2 tu beli dada ayam sekali sebab malas nak tunggu defrost ayam. kalau tunggu mau cancel lagi buat benda ni. aku tak amik gambar detail. sebab nak cepat. so mana yang sempat snap je aku upload gambarnya. soo jom !

Bahan2 :

Tauhu (25 biji)
Kentang (5 biji ikut saiz)
Telur (untuk goreng celup)
Daun Sup 
Lada Cili (5biji)
Isi Ayam (separuh dada ayam) 
Bawang merah (3 biji potong halus)
Lada sulah / Lada Hitam
Garam

Cara nak buat :

TAUHU

potong tauhu tu untuk keluarkan isi dalam tauhu. kalau ko jenis nak makan terus lepas buat tu ko boleh campur isi tauhu tu dengan inti kentang yang ko buat nanti. kalau nak simpan dalam peti ais better tak payah campur. buang je isi dalam tauhu tu. sebab nanti macam tak sedap rasa nya. kosongkan sampai habis semua isi tauhu tu tinggal kulit je.

ISI BEGEDIL

A. kentang

kupas kulit kentang, potong kecik or bulat2 then rebus bagi garam sikit. sampai masak lembut. tuskan air then bila sejuk sikit tumbuk sampai lumat. aku balut anak lesung dengan plastik then tumbuk seperti menumbuk kenangan lalu sampai lumat. malas nak buat keje 2,3 kali dalam lesung so tumbuk terus dalam periuk. nanti pun senang nak campur bahan lain.



B. Ayam

dada ayam / isi ayam aku potong kiub kecik. kecik2 memang kecik. taknak sampai hancur sangat. aku pun tak suka guna ayam yang dah siap hancur tu sebab rasa tak sedap. so kenalah berkorban masa sikit potong ayam kecik2. then aku tumis bawang merah yang dah racik halus. tumis dengan minyak sikit. agak2 kaler dah kekuningan baru aku masukkan ayam. tumis sampai keluar air sendiri then kering semula. jangan tambah air. time ni masukkan sekali garam dan lada hitam / lada sulah. aku guna lada hitam untuk lebih pedas. tapi kali ni aku tambah lagi dengan lada cili. hehehehe sory tak sempat amik gambar.


A+B




Okeh bila ayam dah dah kering cantik je. matikan api. then dalam periuk kentang tadi kau campurkan dengan ayam yang dah tumis + kentang yang dah tumbuk + daun sup yang dah racik halus. campurkan semua macam dalam gambar. dah ready untuk diisi dalam tauhu.

masuk dalam plastik macam ni senang nak isi dalam tauhu
dah siap sumbat dengan isi yang melimpah ruah
celup telur then goreng
bila dah siap isi tauhu dengan inti tu tadi boleh la mula goreng. nak simpan dalam peti ais pun boleh jugak. kalau terus goreng lagi best sebab inti tu still panas. ada orang sebelum goreng kukus dulu tauhu yang dah siap isi inti tu. so kulit tauhu tu tak keras lah. lembut je. nak goreng pun ada teknik. hahaha dulu tak pandai. aku celup tepung then aku goreng. memang tak jadi ape lah... pelik je rupanya. lepas celup telur ko masukkan dalam minyak untuk digoreng. pastu tuang sikit telur atas tauhu tadi then terus golek2 dalam kuali tu. proses ni sangat cepat dan pantas ye. haha yang penting jangan sampai hangus.













No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...