Wednesday, November 9, 2011

dah lama tak makan ini ... adeh .. kangen banget .. nyum3

sejak praktikal aritu aku selalu masak ayam kurma . tapi bukan yang macam kat tempat2 kawen tuh . cam gelap kan . ni yang macam selalu jumpa kat kedai2 makan . aisey sedapnya ... lama tak makan . sejak raya lom masak kurma ayam lagi . fuhhhh~  warga kat umah ni tak berapa sangat dengan kurma nih . sebab tak rasa pedas . maybe selalu time aku masak tu lada kurang kot . hihii biaselah aku akan masak yang mudah2 je . susah2 buat pening kepala je buat ape . tak sempat makan aku dah rasa putus asa . hihiii


kurma ayam dan buncis goreng


acane nak masak ?

Kurma ayam :

Ayam   (seekor potong jangan kecik sangat nanti hancur pulak)
Santan  (sekotak kecik or semangkuk)
Rempah kurma  (2 paket)
Lobak merah
Kentang
Bawang merah  (potong wedges)
Bawang putih
Halia
Lada cili
Asam keping  (rendam ngan sedikit air panas)
Rempah tumis  (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga)
Garam

1. Tumiskan rempah tumis dengan sedikit bawang merah dan halia yang dah ditumbuk.
2. Bila dah baik bau masukkan serbuk rempah kurma yang dah dibancuh pekat dengan sedikit air biar jadi pes . tumis kan sekejap jangan sampai hangus . kalau kering sangat tambah sedikit air .
3. Masukkan ayam . gaulkan sampai rata . biar masak sekejap .
4. Masukkan santan. gaulkan rata.
5. Masukkan lobak merah, kentang, lada cili dan bawang merah .
6. Bila ayam dah lembut masukkan asam keping yang dah direndam dengan air rendam sekali tapi jangan banyak sangat . biar masak sekejap .
7. Okay dah boleh dihidang .


tak kesah la camne orang laen masak . tapi aku masak macam ni je . senang kan . makan pun bahagia . huhuu bila lah dapat makan lagi nih .. alamak dah kemecer (telan air liur) nih .. hihii   SELAMAT    TRY~






No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...