seperti yang dijanjikan .. mak abah beli ayam untuk dibakar . hehehee 2 ekor lagi . alah kalau bakar ayam 2ekor tu sikit sangat la . tak rase ape pun ... tapi disebabkan macam nampak banyak (pada mulanya la . lom masak lagi kan) kiranya yang tulang2 masak kari dulu la untuk makan tengah hari . yang daging2 potong kecik2 nak buat satay dan selebihnya bakar la ataupun panggang ... cam biase la . aku buat simple je . takde la hebat2 macam orang lain . asalkan ayam tu ada rasa kira ok la tuh ... huhuu
jangan pandang pada rupa .. gelap2 la menawan . hahaa |
acane nak masak ??
senang saje .........
AYAM PANGGANG
ayam
gula
minyak
bahan2 untuk dikisar dan ditumis :
bawang merah
bawang putih
halia
kunyit
serai
cili padi
lada kering
garam
bahan perasa
1. Kisarkan semua bahan . masukkan garam dan bahan perasa sekali (ikut suka la).
2. Tumiskan bahan yang dah dikisar . masukkan sedikit gula bila bahan tumis dah hampir kering . tak perlu tambah air .
3. Masukkan ayam dan tumis sebentar sampai ayam tukar warna . masak sampai separuh masak sebab nak panggang lagi .
4. Matikan api bila bahan dah sebati dengan ayam . perap sebentar (lama lagi bagus .)
5. Sedia untuk dipanggang.
bahan perap yang dah siap ditumis . |
ayam dah separuh masak . ready untuk dipanggang . |
bako0r .. kte bako0r~ |
tak kira lah ayam panggang ke, ikan panggang ke pape je la yang panggang akan lebih sedap kalau makan dengan air asam . terpulang lah . ada yang tka suka or tak biase dengan air asam . tapi sejak duk Tanjung Malim aku memang dah start makan benda2 panggang ni dengan air asam . huhuu senang je ...ramas asam jawa dengan air . buat cair sikit jangan sampai masam sangat . potong halus lada cili dan bawang merah . campurkan lada cili, bawang merah ke dalam air asam jawa . kacau dan sedia untuk dimakan .
kalau bahan perap tu tumis dulu rasa akan jadi lebih sedap . sebab dah masak kan . rasa pun dah cukup . aku tumis dulu ayam sebab nak menjimatkan masa dan menjimatkan arang sebab arang dah tinggal sikit . hihii tak sempat dah nak beli . guna je la ape yang ada . so0 tak payah la aku nak tunggu lama sangat . dah separuh masak tinggal nak masak betul2 dan keringkan aje la . senang . ikut la kehendak masing2 . tak semua orang sama kan .. yang penting ape yang aku masak selalu bahan tak susah pun . biase2 je . hihii lepas ni aku tunjuk untuk satay pulak .
SELAMAT MENCUBA~
No comments:
Post a Comment